PISTOHIEKKA ON SAIMAA UNESCO GEOPARK -KOHDE!

Pistohiekka ja sen ympäristö ovat erinomaisia luontokohteita. Saimaan saaristo on Lietvedellä kauneimmillaan ja tarjoaa upeat puitteet veneilylle, melonnalle ja muille vesiurheilulajeille. Veneilyn ja vesiurheilun lisäksi Pistohiekan ympäristössä on erittäin hyviä patikointireittejä ja luontokohteita. 

Pistohiekka itsessään on Saimaa UNESCO Global Geopark -kohde ja sen lähiympäristössä on hyvä joukko muita Saimaa UNESCO Global Geopark -kohteita, kuten Lietveden maisematie, Rakokivet, Rokansaaren harjumaasto ja Loketon onkalo. Hieman kauempana, mutta helposti saavutettavana on vielä paljon lisää Saimaa Geopark -kohteita.

Puumalan kirkonkylältä, 17 km Pistohiekalta itään, lähtee yksi koko eteläisen Suomen hienoimpia päiväretkeilyreittejä; Puumalan Norppapolku. Norppapolku on noin 14 km pitkä, maastoltaan vaihteleva, Saimaan rantoja seuraileva retkeilyreitti. Reitistä voi valita myös lyhyempiä osuuksia patikoitavaksi.

Melomaan voi lähteä suoraan Pistohiekalla ja vierailla vaikkapa Haukkovuorella tai Kaarnavuorella. Saimaan labyrinttimainen saaristo on valtava ja kauneimmillaan juuri Pistohiekan ympäristössä. Tarjoamme ryhmille myös mahdollisuuden kuljettaa kajakit kauemmas Pistohiekalta pidempiä melontaretkiä varten.

Puumala valittiin vuoden pyöräilykunnaksi vuonna 2021. Puumalassa on monia hyviä pyöräilyreittejä, joista kaikkein kuuluisin ja suosituin on Puumalan Saaristoreitti. Reitti on 60 km pitkä ja sopii loistavasti rauhalliseen maisemapyöräilyyn. Reitin kohokohtia on myös pyörälauttaylitys Lintusalosta Hurissaloon (tai päinvastoin) Norppa II -aluksella. Pistohiekka on täydellinen tauko- ja yöpymispaikka reitin varrella.

Saimaan norppasaaristo valittiin UNESCO:n maailmanperinnön aieluetteloon tammikuussa 2021. Pistohiekan alue kuuluu juuri tähän alueeseen ja hyvästä syystä. Pistohiekan uuden rantaravintolan terassiltakin saattaa nähdä Saimaannorpan, sillä Pistohiekan ympäristössä asuu vakituisesti useita norppia. 

Tervetuloa Pistohiekan luontoon! 

Varaa retkesi tai varusteesi tästä!